Προφυλάξτε το σπίτι σας από κλοπή

20 Συμβουλές για να προφυλάξετε το σπίτι σας από κλοπή

Επειδή ένας κλέφτης χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να καταφέρει να μπει στο σπίτι σας, πάρτε τα μέτρα σας για να τον αποθαρρύνετε και να προστατεύσετε την περιουσία σας.

 1. Τοποθετήστε κλειδαριές ασφαλείας σε όλες τις εξωτερικές πόρτες και μηχανισμούς ασφα­λείας στα παράθυρα, όπως π.χ. δαγκάνες, πείρους, κ.λπ., ιδιαίτερα αν το σπίτι δεν είναι σε όροφο. Ασφαλίζετε τα ανοίγματα φεύγο­ντας, έστω και αν λείψετε για λίγη ώρα.
 2. Τοποθετήστε «μάτι» στην κεντρική είσοδο του σπιτιού σας για να μπορείτε να ελέγχετε ποιος είναι ο επισκέπτης σας. Μην ανοίγετε την πόρτα σε αγνώστους, αν δεν βεβαιωθείτε για το τι θέλουν.
 3. Μην αφήνετε τα κλειδιά του σπιτιού σε σημείο που είναι εύκολο να βρεθούν, όπως π.χ. κάτω από το χαλάκι ή στη γλάστρα. Είναι τα πρώτα σημεία που θα ψάξει ένας κλέφτης. Αν πρέπει να αφήσετε τα κλειδιά, προτιμήστε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε.
 4. Φροντίστε να υπάρχει καλός φωτισμός γύρω από το σπίτι. Αν εντοπίσετε σπασμένες ή καμένες λάμπες στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού αντικαταστήστε τις αμέσως. Οι διαρ­ρήκτες αποφεύγουν το φως.
 5. Μην εγκαταλείπετε διάφορα εργαλεία εκτός του σπιτιού. Σκεφθείτε ότι διευκολύνετε έτσι τον επίδοξο διαρρήκτη.
 6. Ασφαλίζετε μέσα στο σπίτι σκάλες, σκαμνά­κια, καρέκλες, τραπέζια, καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να διευκολύνει τους κλέφτες.
 7. Κόψτε τα χονδρά κλαδιά των δένδρων που βρίσκονται πολύ κοντά σε παράθυρα και βερά­ντες του σπιτιού. Οι περισσότεροι διαρρήκτες σκαρφαλώνουν σαν γάτες.
 8. Φυλάσσετε πάντοτε κοσμήματα, χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα οε ασφαλές μέρος, όπως π.χ. ένα μικρό χρηματοκιβώτιο. Οπωσδήποτε μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε εμφανή σημεία.
 9. Αν δεχθείτε ανώνυμα τηλεφωνήματα που σας φαίνονται ύποπτα, αναφέρατέ το στην αστυνο­μία. Μη δίνετε πληροφορίες σε αγνώστους από το τηλέφωνο. Πολλοί διαρρήκτες συνηθί­ζουν να «ανιχνεύουν» τηλεφωνικά το έδαφος, πριν επιχειρήσουν μια διάρρηξη.
 10. Μην αφήνετε συγκεκριμένες πληροφορίες (όπως π.χ. πότε θα επιστρέφετε) στον αυτόματο τηλεφωνητή.
 11. Φροντίστε να είναι κλειστές οι είσοδοι του σπιτιού σας αν βρίσκεστε στον κήπο ή αν «παίρνετε έναν υπνάκο». Πολλές κλοπές έχουν γίνει όταν ο ιδιοκτήτης ήταν μέσα στο σπίτι.
 12. Αν έχετε γκαράζ, φροντίστε να είναι πάντοτε κλειστή η πόρτα του. Η ανοιχτή πόρτα δείχνει ότι δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
 13. Βάλτε στο κουδούνι μόνο το επώνυμό σας, αν είστε γυναίκες και ζείτε μόνες.
 14. Σημαδέψτε όλα τα αντικείμενα αξίας, όπως τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, κάμερες κ.λπ., μην πετάτε τις εγγυήσεις ή τις οδηγίες χρήσεως και κρατήστε μια λίστα τους. 0α βοηθήσει και εσάς και την αστυνομία μετά από μια κλοπή. Μην ξεχνάτε ότι πολλά κλοπιμαία που βρίσκονται από την αστυνομία δεν επιοτρέφονται ποτέ γιατί ο ιδιοκτήτης τους δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει.
 15. Σημειώστε προσεκτικά όλους τους αριθμούς ταυτοτήτων, διαβατηρίων, πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., φυλάξτε τουςσε ασφαλές σημείο και κρατάτε φωτοτυπίες. 0α αποφύγετε έτσι πολλές δυσάρεστες καταστάσεις σε περίπτωση κλοπής.
 16. Αν έχετε συναγερμό να τον βάζετε σε λειτουργία και όταν κοιμάστε και όχι μόνο όταν λείπετε. 0 περισσότερος κόσμος τον ενεργο­ποιεί μόνο όταν φεύγει από το σπίτι και οι κλέφτες το ξέρουν. Πολλές κλοπές έχουν αποφευχθεί έτσι.
 17. Αντιμετωπίστε με επιφυλαισικότητα οποιοδή- ποτε άγνωστο άτομο θα συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας. 0 νεαρός που παριστάνει τον πλασιέ, τον τεχνικό της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή τον υπάλληλο του συνεργείου καθαριότητας μπορεί να έχει στο νου του άλλου είδους… καθαρισμό για το διαμέρισμά σας. Αν προσέξετε κάποιον που κινείται ύποπτα έξω από το σπίτι σας, στο απέναντι σπίτι ή/και στη γειτονιά σας, ειδοποιήστε αμέσως την Αστυνομία.
 18. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε γυρίζοντας σπίτι ότι έγινε διάρρηξη, μην αγγίξετε τίποτε. Ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία και τον Ασφαλιστή σας.
 19. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κλέφτη διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε χωρίς κίνδυνο για σας. Όταν διαπιστώσετε την παρουσία του φωνάξτε ένα ανδρικό όνομα ή ανάψτε το φως και προσποιηθείτε ότι κάτι ψάχνετε.
 20. Συνεννοηθείιε με τους γείτονες και διατηρείτε καλές σχέσεις μαζί τους. 0α σας βοηθήσουν όταν το χρειαστείτε και θα τους βοηθήσετε κι εσείς. Η αδιαφορία είναι σύμμαχος των κλεφτών.

 

7 Κινήσεις που δεν πρέπει να ξεχάσετε πριν φύγετε:

 1. Ενημερώστε τους γείτονες που εμπιστεύεστε και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Αφήστε επίσης τον αριθμό τηλεφώνου που θα μπορούν να σας βρούνε σε περίπτωση ανάγκης.
 2. Κανονίστε την παραλαβή της αλληλογραφίας σας. Το θέαμα των φακέλων στο γραμματοκιβώτιό σας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι λείπετε. Καλό θα ήταν να περνάει κάποιος γνωστός σας ρίχνοντας μια ματιά στο σπίτι σας, όσο εσείς λείπετε, παραλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την αλληλογραφία σας.
 3. Σβήστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά …
 4. Αφήστε το ραδιόφωνο ανοικτό ή ένα – δύο εσωτερικά φώτα αναμμένα. Αν, μάλιστα, τοπο-θετήσετε ένα χρονοδιακόπτη που θα ανάβει και θα σβήνει ορισμένα φώτα θα είναι ακόμη καλύτερα, για να αποθαρρύνετε τους κλέφτες.
 5. Κλειδώστε και ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα.
 6. Φυλάξτε τα πολύτιμα πράγματά σας (κοσμήματα, χρήματα κ.λπ.) σε χρηματοκιβώτιο ή σε θυρίδα τράπεζας, αν έχετε, αλλά αφήστε ένα μικρό ποσό σε εμφανές σημείο. Πολλοί διαρρήκτες είναι περιστασιακοί και θα φοβηθούν να συνεχίσουν το ψάξιμο.
 7. Ενεργοποιήστε τον συναγερμό ή άλλα συστήματα ασφαλείας που ίσως έχετε.